Kreativita

Články o kreativitě, rozvoji tvůrčích schopností a kreativního myšlení.

Mistrovský kurz o kreativitě (k poslechu zdarma)

Mistrovský kurz o kreativitě

Nedávno jsem natočil pro Český rozhlas Dvojka Mistrovský kurz o kreativitě. Je to zhruba půlhodinový praktický pořad, ve kterém důkladně prozkoumáme fungování vaší kreativity. Pohodlně se usaďte a připravte si prosím tužku a papír… Oficiální anotace: „Probuďte v Mistrovském kurzu s lektorem Reném Nekudou své kreativní myšlení. Praktická cvičení, která si pro vás dnešní průvodce … Pokračovat »

Jak na sociální sítě

Jak na sociální sítě

Jak na sociální sítě? Je Facebook zlý pán, nebo dobrý pomocník? Tentokrát jsem se na to zeptal dvou špičkových odbornic, zároveň i lektorek a autorek knižního bestselleru Jak na sítě – Michelle Losekoot a Elišky Vyhnánkové. Možná je pro někoho těžké si přiznat, že i spisovatelé a kreativci potřebují sociální sítě. Nejen z tohoto důvodu … Pokračovat »

Pohled z druhé strany

Pohled z druhé strany

V padesátých letech minulého století proběhl v Seattlu obrovský poprask – lidé začali hromadně nacházet na předních sklech svých automobilů drobné oděrky. Ihned se objevilo několik teorií, které tento tajemný jev vysvětlovaly. Od kyselých deštů až po atomové testy Ruské federace. A kvůli některým bizarním vysvětlením vypukla panika, která se velmi rychle šířila. Čím více … Pokračovat »

Jak dostat nápad (třeba na knihu)

Jak dostat nápad

Každý den okolo nás proletí miliony skvělých nápadů. Nicméně ne vždycky se nám podaří alespoň jeden z nich zachytit a použít ho pro vlastní psaní. Tady je seznam pěti základních způsobů, jak dostat nápad a jak nacházet nová témata ve svém životě. 1. Kombinujte Kombinování je jeden z hlavních prvků kreativního myšlení (podobně jako přeskupování). … Pokračovat »

Obrovská síla otázek

Obrovská síla otázek

Spisovatelka May Sartonová v jednom rozhovoru prozradila, že nikdy nenapsala knihu, která by se nezrodila z otázky, jež by ji samotnou dlouhodobě netrápila. Samozřejmě mnoho dalších autorů sdílí její názor. „Síla otázky je základem veškerého lidského pokroku,“ řekla Indíra Gándhíová. No a také nemůžeme zapomenout na bájnou Sfingu, která nedaleko města Théby pokládala všem pocestných … Pokračovat »

Síla a význam příběhů

sila-pribehoveho-myslenkoveho-modelu

Mnoho lidí přiřazuje práci s příběhy výhradně uměleckým oborům. Nikdo se nediví, že je příběh základem dobrého filmu, knihy nebo divadelního představení. Méně lidí již vnímá sílu a význam příběhů například v sochařství, fotografii nebo ve výtvarném umění. Ještě méně lidí si uvědomuje sílu a význam příběhů v reklamě a marketingu (včetně PR). A téměř … Pokračovat »

Co byste měli vědět o dokončování textů

Co byste měli vědět o dokončování textů

Možná se vám již někdy stalo, že jste koukali do e-mailového okna a nešlo vám začít psát rozsáhlejší odpověď na kolegovu zprávu. Nebo vás mohl přepadnout strach, že se nedokážete na papíře dobře vyjádřit. Nebo jste tisíckrát smazali první dva napsané odstavce a nemohli se tzv. „pohnout z místa“. A nebo vás blokoval pocit, že … Pokračovat »

Proč je těžké učit se od úspěšných

Proč je těžké učit se od úspěšných

Začnu krátkým příběhem: Žila byla jedna úspěšná básnířka. Během svého života (ale vlastně i po smrti) získávala uznání, slávu i literární ceny. Objektivně tedy měla všechny předpoklady k tomu, aby vás naučila psát poezii. Mohla by se s vámi bavit o psaní, tvorbě, rozvoji slovní zásoby, rytmu, pozorování svého vnitřního světa i světa okolo. Mohla … Pokračovat »

Tajemství lidského myšlení

Tajemství lidského myšlení

Tak schválně – podívejte se na následujících 12 bodů a zkuste najít společného jmenovatele: #1 Titulek z novin: Když usedl za piáno, všichni se mu smáli. Pak ale začal hrát… #2 Návštěva u kamaráda: „Tý jo, víš, co jsem včera viděl v metru?“ #3 Videoklip: #4 Reklama: Probuďte se štíhlejší! #5 Firemní prezentace: „Když jsem byl malý, … Pokračovat »

Jaké je to písmo?

Jaké je to písmo?

Brouzdáte po internetu a najednou najdete webové stránky, které se vám hodně líbí. A pak si možná řeknete, že byste chtěli zjistit, co to je za krásné písmo. Někdy je těžké rozpoznat použitý font (hlavně tehdy, pokud nejste designér nebo typograf).

Inspirativní newslettery

Žádný spam, jen skvělé tipy a triky, které povzbudí vaši múzu…

Počkejte! 👋🏻

Než odejdete, zkuste odebírat zdejší inspirativní newslettery (podobně jako 9000 dalších kreativních lidí). Nebojte se, můžete se případně kdykoliv odhlásit.