Zajímavosti

Jak na tom byl český knižní trh v letech 2022/2023?

Jak na tom byl český knižní trh v roce 2022?

Naše pravidelné shrnutí českého knižního trhu je tady. Samozřejmě se tu vždy bavíme o předchozích letech, které zveřejňuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své pravidelné zprávě (zde si ji můžete stáhnout v PDF formátu). Český knižní trh v letech 2022/2023 A dobrá zpráva na konec – od roku 2024 nás čeká nulová sazba DPH … Pokračovat »

Povídka měsíce: Neodolatelná vůně klišé (Lenka Ničková)

Povídka Neodolatelná vůně klišé (Lenka Ničková)

Slavomír Pivoňka zavřel oči. Hm… Směs květů, převládá růže, ale je tu i jasmín… Pak ještě cosi… Co jen to může být? Lehká suchá vůně, křehká a přitom výrazná, zároveň jaksi tajemná, smyslná, hmmm…  „Jako vy sama,“ pronesl mimoděk nahlas. „Prosím?“  „Ach, promiňte, přemýšlel jsem o vaší vůni, slečno Mílo…“ „To je moje oblíbená. Tatíček … Pokračovat »

Povídka měsíce: Sbohem (Kristína Tomíčková)

Povídka měsíce: Sbohem

Praporčík Beret nečekal, že by ten den mohl být ještě povolán do služby. Psovody většinou přivolávali až za denního světla, rozhodně až po prvotních úkonech. A nikdy je nepovolávali v den, kdy kolem střílí ohňostroje a všechno smrdí sírou. Sloužil tedy sice pohotovost na služebně, ve stavu připravenosti se ale nenacházel. Boty si vyzul bez … Pokračovat »

Povídka měsíce: Dívka s jantarovými vlasy (Kristína Tomíčková)

Povídka Dívka s jantarovými vlasy – Kristína Tomíčková

„Je to už týden a stále tomu nerozumím,“ povzdechl si můj mistr, když jsem mu dočetl ranní poštu. „Určitě jsi to poslal na správnou adresu?“ „Ano, mistře, jak jste mi řekl: Galería Clave, ulice Chirinos 5, Córdoba,“ odpověděl jsem nervózně a na čele mi vyrazil pot.  „Tak proč ještě nepřišla žádná odpověď?“ „Možná se zpozdila … Pokračovat »

Kolik si vydělávají spisovatelé v ČR?

Kolik si vydělávají čeští spisovatelé?

Možná by vás zajímalo, kolik si ve skutečnosti vydělávají čeští spisovatelé. K poodhalení tohoto tajemství můžeme použít nedávný průzkum, který provedla Asociace spisovatelů ve spolupráci s Obcí překladatelů a Překladateli Severu. Zde uvádím jen některá data, která z průzkumu vyplynula… Jaké příjmy mají čeští spisovatelé? Kolik spisovatelů v ČR máme? Podle informací poskytnutých organizací DILIA bylo v … Pokračovat »

Výuka žánrosloví: pracovní listy ke stažení zdarma

Výuka žánrosloví: pracovní listy ke stažení zdarma

Detektivka, červená knihovna, thriller, fantasy či sci-fi – jaké jsou principy těchto literárních žánrů? Naučit se to můžete hravou a velmi praktickou formou! Ke knize Žánrovky jsou k dispozici pracovní a metodické listy pro učitele ZŠ a SŠ. Využít je můžete zejména pro výuku žánrosloví a podporu čtenářské gramotnosti. Kromě učitelů mohou tyto pracovní listy zajímat i … Pokračovat »

Povídka měsíce: Hodina mezi psem a vlkem (Tereza Kroužková)

Povídka měsíce: Hodina mezi psem a vlkem

Po šumama i goramanaše zemljeponosneidu četepartizana,Slavu borbepronose! Puška mi je drugarica,Mitraljez mi moji brat:Svakogčasaodjim na straži,Da tiranuskršim vrat. – píseň jugoslávských partyzánů druhé světové války Z dřímot ho probudilo zaúpění větve pod ním. Zavrávoral a na poslední chvíli se před pádem zachránil lapnutím po větvi někde nad svojí hlavou.  Nespi, musíš ještě vydržet vzhůru. Mráz … Pokračovat »

Nástroj (nejen) pro básníky: Rýmovač

Rýmovač

Rýmovač je on-line pomůcka, která vám hodně pomůže s hledání – velké překvapení – rýmů. Používat ji můžete zdarma a po registraci skrze uvedení e-mailové adresy dostanete přístup k jeho dalším funkcím. Velká výhoda je, že Rýmovač funguje kompletně v češtině. Hledání rýmů Na hlavní stránce Rýmovače stačí zadat jakékoliv slovo a on vám v mžiku … Pokračovat »

Jak na tom byl knižní trh v roce 2020/2021?

Jak na tom byl knižní trh v roce 2020/2021

Je únor 2022, čili přichází správný čas opět zrekapitulovat předchozí (ne)úspěch českého knižního trhu. Pravidelná rubrika Jak na tom byl knižní trh je tu… Celkový počet vydaných knih Jedno z nejdůležitějších čísel se týká celkového počtu vydaných nových titulů. COVID se zase projevil a Svaz českých knihkupců a nakladatelů hlásí zhruba 10% pokles – oproti běžnému … Pokračovat »

Inspirativní newslettery

Žádný spam, jen skvělé tipy a triky, které povzbudí vaši múzu…

Počkejte! 👋🏻

Než odejdete, zkuste odebírat zdejší inspirativní newslettery (podobně jako 9000 dalších kreativních lidí). Nebojte se, můžete se případně kdykoliv odhlásit.