Zajímavosti

Povídka měsíce: Veverka a syndrom zavrženého rodiče (Renáta Hubrtová)

Povídka měsíce: Veverka

Veverka čeká na oříškového muže. Přijde ve čtyři odpoledne jako každý den. Drží za ruku holčičku. Holčička si pohupuje žlutým kyblíčkem. Veverka nervózně poskakuje za nimi. Zastaví se pod dubem, na kterém má veverka hnízdo. Muž vytáhne z kapsy hrst oříšků a vysype je na hromádku. Veverka čeká, až budou v bezpečné vzdálenosti, než se vrhne na dobrůtky. … Pokračovat »

Jak na tom byl český knižní trh v letech 2022/2023?

Jak na tom byl český knižní trh v roce 2022?

Naše pravidelné shrnutí českého knižního trhu je tady. Samozřejmě se tu vždy bavíme o předchozích letech, které zveřejňuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své pravidelné zprávě (zde si ji můžete stáhnout v PDF formátu). Český knižní trh v letech 2022/2023 A dobrá zpráva na konec – od roku 2024 nás čeká nulová sazba DPH … Pokračovat »

Povídka měsíce: Neodolatelná vůně klišé (Lenka Ničková)

Povídka Neodolatelná vůně klišé (Lenka Ničková)

Slavomír Pivoňka zavřel oči. Hm… Směs květů, převládá růže, ale je tu i jasmín… Pak ještě cosi… Co jen to může být? Lehká suchá vůně, křehká a přitom výrazná, zároveň jaksi tajemná, smyslná, hmmm…  „Jako vy sama,“ pronesl mimoděk nahlas. „Prosím?“  „Ach, promiňte, přemýšlel jsem o vaší vůni, slečno Mílo…“ „To je moje oblíbená. Tatíček … Pokračovat »

Povídka měsíce: Sbohem (Kristína Tomíčková)

Povídka měsíce: Sbohem

Praporčík Beret nečekal, že by ten den mohl být ještě povolán do služby. Psovody většinou přivolávali až za denního světla, rozhodně až po prvotních úkonech. A nikdy je nepovolávali v den, kdy kolem střílí ohňostroje a všechno smrdí sírou. Sloužil tedy sice pohotovost na služebně, ve stavu připravenosti se ale nenacházel. Boty si vyzul bez … Pokračovat »

Povídka měsíce: Dívka s jantarovými vlasy (Kristína Tomíčková)

Povídka Dívka s jantarovými vlasy – Kristína Tomíčková

„Je to už týden a stále tomu nerozumím,“ povzdechl si můj mistr, když jsem mu dočetl ranní poštu. „Určitě jsi to poslal na správnou adresu?“ „Ano, mistře, jak jste mi řekl: Galería Clave, ulice Chirinos 5, Córdoba,“ odpověděl jsem nervózně a na čele mi vyrazil pot.  „Tak proč ještě nepřišla žádná odpověď?“ „Možná se zpozdila … Pokračovat »

Kolik si vydělávají spisovatelé v ČR?

Kolik si vydělávají čeští spisovatelé?

Možná by vás zajímalo, kolik si ve skutečnosti vydělávají čeští spisovatelé. K poodhalení tohoto tajemství můžeme použít nedávný průzkum, který provedla Asociace spisovatelů ve spolupráci s Obcí překladatelů a Překladateli Severu. Zde uvádím jen některá data, která z průzkumu vyplynula… Jaké příjmy mají čeští spisovatelé? Kolik spisovatelů v ČR máme? Podle informací poskytnutých organizací DILIA bylo v … Pokračovat »

Výuka žánrosloví: pracovní listy ke stažení zdarma

Výuka žánrosloví: pracovní listy ke stažení zdarma

Detektivka, červená knihovna, thriller, fantasy či sci-fi – jaké jsou principy těchto literárních žánrů? Naučit se to můžete hravou a velmi praktickou formou! Ke knize Žánrovky jsou k dispozici pracovní a metodické listy pro učitele ZŠ a SŠ. Využít je můžete zejména pro výuku žánrosloví a podporu čtenářské gramotnosti. Kromě učitelů mohou tyto pracovní listy zajímat i … Pokračovat »

Povídka měsíce: Hodina mezi psem a vlkem (Tereza Kroužková)

Povídka měsíce: Hodina mezi psem a vlkem

Po šumama i goramanaše zemljeponosneidu četepartizana,Slavu borbepronose! Puška mi je drugarica,Mitraljez mi moji brat:Svakogčasaodjim na straži,Da tiranuskršim vrat. – píseň jugoslávských partyzánů druhé světové války Z dřímot ho probudilo zaúpění větve pod ním. Zavrávoral a na poslední chvíli se před pádem zachránil lapnutím po větvi někde nad svojí hlavou.  Nespi, musíš ještě vydržet vzhůru. Mráz … Pokračovat »

Nástroj (nejen) pro básníky: Rýmovač

Rýmovač

Rýmovač je on-line pomůcka, která vám hodně pomůže s hledání – velké překvapení – rýmů. Používat ji můžete zdarma a po registraci skrze uvedení e-mailové adresy dostanete přístup k jeho dalším funkcím. Velká výhoda je, že Rýmovač funguje kompletně v češtině. Hledání rýmů Na hlavní stránce Rýmovače stačí zadat jakékoliv slovo a on vám v mžiku … Pokračovat »

Inspirativní newslettery

Žádný spam, jen skvělé tipy a triky, které povzbudí vaši múzu…

Počkejte! 👋🏼

Než odejdete, zkuste odebírat zdejší inspirativní newslettery (podobně jako 9000 dalších kreativních lidí). Nebojte se, můžete se případně kdykoliv odhlásit.