Blog

Tvůrčí psaní / Kreativita / Zajímavosti / Ze života mého / Portfolio

Z kurzů: Renáta Hubrtová

Renáta Hubrtová

Renáta Hubrtová chodí ke mně do kurzů tvůrčího psaní již řadu let. Za tu dobu se podílela na vzniku mnoha sbírek povídek (například Žánrovky, Trojpovídky nebo Parke Diem), ve kterých se objevují její krátké texty. Nyní pracuje na svém vlastním rukopisu. Vyniká obrovskou mírou fantazie a nejvíce si na ní cením touhy neustále zkoušet nové … Pokračovat »

Knižní zářezy XIII

Knižní zářezy studentů XIV

Následující knižní zářezy od absolventů mých kurzů tvůrčího psaní jsou výjimečné – zaprvé tu najdete dvě autorky, které si na vydání své vlastní knihy chvíly počkaly (Kláro a Jano, mám z vás radost!); zadruhé tu máme Danu a Víta, kteří se stali autory zavedených knižních sérií (a jejich knihy pravidelně vycházejí v nakladatelstvích Fragment a … Pokračovat »

Procvičte si budování napětí: 5 cvičení

5 cvičení pro budování napětí

Budování napětí, práce s konflikty a gradace děje – to jsou hlavní body, které si můžete procvičit v následujících cvičeních tvůrčího psaní. Zhluboka se nadechněte, vyberte si jedno zadání a začněte psát… 5 cvičení k procvičení budování napětí v příbězích Pokračujte ve vybraném zadání dle své fantazie. Pokuste se ve svém textu rozbušit nejedno čtenářovo … Pokračovat »

Jak pojmenovávat postavy

Jak pojmenovávat postavy

Anna Karenina, pan Darcy, Marie Stuartovna, Dvířka, Harry Potter, Legolas, Pan K., Malý princ, Godot – kde ksakru berou ti spisovatelé tak krásná jména pro své postavy?! Máte-li problém s pojmenováním postav, mám pro vás pár rad a tipů, jak na to… ;)

Jak na tom byl český knižní trh v letech 2022/2023?

Jak na tom byl český knižní trh v roce 2022?

Naše pravidelné shrnutí českého knižního trhu je tady. Samozřejmě se tu vždy bavíme o předchozích letech, které zveřejňuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své pravidelné zprávě (zde si ji můžete stáhnout v PDF formátu). Český knižní trh v letech 2022/2023 A dobrá zpráva na konec – od roku 2024 nás čeká nulová sazba DPH … Pokračovat »

Kniha Let’s baROCK! je interaktivní průvodce barokem

Let's baROCK!

Poslední tři roky jsem pracoval s týmem divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten na knize, která vyšla k jejich 20. výročí existence. Je to kniha zábavná, hravá, badatelská a interaktivní. Geisslers Hofcomoedianten se totiž vyznačují tím, že zpracovávají zejména barokní texty, které se snaží zpřístupnit současnému divákovi. Takže kniha Let’s baROCK! není určená jen fanouškům barokního divadla! … Pokračovat »

Procvičte si práci s postavami: 5 cvičení

Cvičení: práce s postavami

Ať chcete, nebo ne, práci s postavami se při vypravování nevyhnete, protože každý příběh potřebuje alespoň jednu postavu. Je to natolik zásadní věc, že tu najdete hned několik možností, jak proniknout do tajů tvorby postav – od slibovaných cvičení tvůrčího psaní až po další spisovatelské pomůcky (všechny uvedené nástroje jsou k dispozici zdarma). Tak vzhůru … Pokračovat »

Kniha Parke Diem

Parke Diem – ilustrace

Parke Diem je nová kniha, která může změnit svět k lepšímu. Vznikla na loňském Kurzu tvůrčího psaní pro pokročilé a obsahuje 21 povídek z fiktivního parku Kavalírka. Anotace knihy a obálka Co se stane, když v knihobudce najdete místo ohmataných paperbacků lidské srdce zabalené v ručníku? Proč setkání bývalých spolužaček z gymplu vždycky tolik bolí? … Pokračovat »

Procvičte si psaní popisů: 5 cvičení

Cvičení na psaní popisů

Popisy jsou jedním ze základních kamenů psaní. Jejich procvičování byste neměli brát na lehkou váhu, protože je téměř jisté, že se bez nich ve vlastní tvorbě neobejdete. Než vám odhalím dnešní malou sbírku cvičení tvůrčího psaní, dám vám pár tipů, na co byste se měli při jejich řešení soustředit: Tip! Předchozí série cvičení se věnuje … Pokračovat »

Rozhlasová reportáž z kurzů tvůrčího psaní

Rozhlasová reportáž z kurzů tvůrčího psaní

V nedávné době mohli účastníci mých dlouhodobých kurzů tvůrčího psaní navštívit studia Českého rozhlasu a namluvit si v nich své vlastní povídky. Vznikl z toho nejen váš oblíbený podcast Autorský hlas, ale i následující krátká rozhlasová reportáž. Můžete se v ní dozvědět, jak to se psaním (a kurzy) mají Jan Olič, Veronika Sádovská a Lenka … Pokračovat »

Inspirativní newslettery

Žádný spam, jen skvělé tipy a triky, které povzbudí vaši múzu…

Počkejte! 👋🏻

Než odejdete, zkuste odebírat zdejší inspirativní newslettery (podobně jako 9000 dalších kreativních lidí). Nebojte se, můžete se případně kdykoliv odhlásit.