Tvůrčí psaní

Články o tvůrčím psaní, praktická cvičení, návody, jak napsat knihu nebo povídku, tipy a rady pro spisovatele. Obsáhlý zdroj informací o tvůrčím psaní.

Procvičte si budování napětí: 5 cvičení

5 cvičení pro budování napětí

Budování napětí, práce s konflikty a gradace děje – to jsou hlavní body, které si můžete procvičit v následujících cvičeních tvůrčího psaní. Zhluboka se nadechněte, vyberte si jedno zadání a začněte psát… 5 cvičení k procvičení budování napětí v příbězích Pokračujte ve vybraném zadání dle své fantazie. Pokuste se ve svém textu rozbušit nejedno čtenářovo … Pokračovat »

Jak pojmenovávat postavy

Jak pojmenovávat postavy

Anna Karenina, pan Darcy, Marie Stuartovna, Dvířka, Harry Potter, Legolas, Pan K., Malý princ, Godot – kde ksakru berou ti spisovatelé tak krásná jména pro své postavy?! Máte-li problém s pojmenováním postav, mám pro vás pár rad a tipů, jak na to… ;)

Procvičte si práci s postavami: 5 cvičení

Cvičení: práce s postavami

Ať chcete, nebo ne, práci s postavami se při vypravování nevyhnete, protože každý příběh potřebuje alespoň jednu postavu. Je to natolik zásadní věc, že tu najdete hned několik možností, jak proniknout do tajů tvorby postav – od slibovaných cvičení tvůrčího psaní až po další spisovatelské pomůcky (všechny uvedené nástroje jsou k dispozici zdarma). Tak vzhůru … Pokračovat »

Procvičte si psaní popisů: 5 cvičení

Cvičení na psaní popisů

Popisy jsou jedním ze základních kamenů psaní. Jejich procvičování byste neměli brát na lehkou váhu, protože je téměř jisté, že se bez nich ve vlastní tvorbě neobejdete. Než vám odhalím dnešní malou sbírku cvičení tvůrčího psaní, dám vám pár tipů, na co byste se měli při jejich řešení soustředit: Tip! Předchozí série cvičení se věnuje … Pokračovat »

Procvičte si psaní dialogů: 5 cvičení

Procvičte si psaní dialogů: 5 cvičení

Občas je fajn mít po ruce sadu cvičení, díky které si procvičíte specifickou věc. Dnes se zaměříme na psaní dialogů. Než vám ale ukážu slibovaných 5 cvičení tvůrčího psaní, dám vám pár tipů, jak psát lepší dialogy – ty jsou uvedeny v samostatném článku Jak napsat dobrý dialog. 5 cvičení na psaní dialogů Které zadání … Pokračovat »

Jak nosný je váš nápad na knihu?

Jak nosný je váš nápad na knihu?

Dnešní lekce tvůrčího psaní se zabývá důkladným prozkoumáním vašeho námětu na knihu – stojí za to, abyste mu věnovali následujících několik měsíců tvrdé spisovatelské práce? Je váš nápad na knihu opravdu nosný? Tento spisovatelský brainstorming umí divy, věřte mi. A přitom vám zabere maximálně 15 minut! Tak ho rovnou vyzkoušejte: TIP: Podívejte se také na … Pokračovat »

Amatérská chyba: Přílišná popisnost

Amatérská chyba: Extrémní popisnost

Přílišná popisnost je dost možná amatérská chyba číslo 1. Pokud se jí vyvarujete, můžete předběhnout 90 % své konkurence. Rada: Vyhněte se extrémně popisnému psaní. Popisné psaní je označení pro texty, které až moc odrážejí skutečný život, aniž by nějak výrazně pokročily v příběhu. Je to opravdu jedna z nejčastějších chyb, se kterou se běžně … Pokračovat »

Cvičení: Můžeme dělat různý věci

Cvičení: Můžeme dělat různý věci

V dnešní dynamické době se vyplatí umět psát přehledné a živé dialogy. Pokud se vám zdát, že je psaní dialogů jednoduché, mám pro vás záludné cvičení tvůrčího psaní. Mělo by trochu potrápit vaši spisovatelskou múzu a ukázat vám, jak kreativní psaní dialogů vlastně může být… Příprava cvičení Prvně si prosím důkladně přečtěte tento krátký dialog: … Pokračovat »

Cvičení: Kostlivec ve skříni

Kostlivec ve skříni

Pro většinu autorů je mnohem snazší postavit hlavní příběhový oblouk na vnějších událostech než na těch vnitřních. V následujícím cvičení tvůrčího psaní si můžete vyzkoušet tu obtížnější (ale také většinou zajímavější) variantu. Nebudeme tedy do nikoho střílet, bojovat s přírodní katastrofou nebo řešit únos (to jsou všechno vnější konflikty), my se zaměříme na děj vyvolaný … Pokračovat »

Jak napsat pohádku: podrobný návod

Jak napsat pohádku

Jestliže jste někdy zatoužili napsat vlastní pohádku, mám pro vás přichystaný podrobný návod, který vám s tím pomůže. Poslechnout si ho můžete v animovaném videu Jak napsat pohádku. Připraven je k němu i speciální pohádkový pracovní sešit, jenž si můžete stáhnout, vytisknout a vyplnit (je zdarma a nemusíte se nikde registrovat). Věřím, že za pár … Pokračovat »

Inspirativní newslettery

Žádný spam, jen skvělé tipy a triky, které povzbudí vaši múzu…

Počkejte! 👋🏻

Než odejdete, zkuste odebírat zdejší inspirativní newslettery (podobně jako 9000 dalších kreativních lidí). Nebojte se, můžete se případně kdykoliv odhlásit.