Cvičení: Krmení holubů

Cvičení: Krmení holubů

Toto cvičení se sice skládá z více kroků, ale po jeho absolvování byste měli umět přesně pojmenovat všechny zásadní rozdíly mezi dialogem a popisem. Tak jdeme rovnou na to!

ZÁKLADNÍ ZADÁNÍ

Představte si následující scénu: Starý muž krmí v parku holuby a povídá si přitom nahlas se svojí zesnulou manželkou.

KROK #1

Zkuste ji popsat na malé ploše (řekněme do dvou normostran).

KROK #2

Až budete hotoví, čeká vás ta zajímavější část dnešního cvičení tvůrčího psaní – nyní si svůj text rozdělte na oblast popisů a na oblast dialogů (použít můžete napříkad barevné zvýrazňovače).

KROK #3

Na základě předchozího kroku vytvořte dvě nové verze této scény s upovídaným pánem, který v parku krmí holuby – jednu čistě popisnou a jednu čistě dialogickou.

KROK #4

Porovnejte všechny tři verze jedné a té samé scény a pojmenujte si nahlas co nejvíce rozdílů, které mezi nimi najdete. Jaké jsou dialogy? Co všechno umí? V čem jsou naopak lepší popisy? Jaký význam má jejich kombinování? Hmm?

KROK #5

Podělte se o své poznatky dole v komentářích!

***

Tak jak vám to dneska šlo? Kolik rozdílů jste ve svých verzích našli? Dokud si toto cvičení nevyzkoušíte, těžko odhalíte všechny podstatné principy dialogů a popisů, věřte mi. Tak honem do toho, jděte psát – jako vždycky vám držím palce!

Poznámka: Všechna má cvičení tvůrčího psaní najdete na této speciální stránce. Stejně tak je tento tvůrčí úkol součástí videokurzu Základy tvůrčího psaní.

Psst… Chtěl bych vám ukázat celou řadu projektů, kurzů a pomůcek, které umí nastartovat (nejen) vaši kreativitu. Všechny najdete v menu nahoře v Rozcestníku. Jestliže jste dočetli tento článek, tak se tam mrkněte – nebudete litovat, protože většina je zdarma!

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Click to access the login or register cheese Scroll to Top

Než odejdete…

Odebírejte inspirativní newslettery plné skvělých tipů, dárků a exkluzivního obsahu. Dostávejte víc!

Cookie-Man

Tyto stránky používají k vylepšení některých služeb soubory cookies. Jejich prohlížením s tím souhlasíte. Více informací »