O přepisování a závěrečných korekcích…

new-york-times-newspaper-1159719_1280

Přepisování a revize textu je natolik důležitým krokem při vzniku psaného uměleckého díla, že ho prostě nemůžete přeskočit. V žádném případě byste neměli závěrečné korekce podceňovat!

V textu můžete ponechat jenom ty věty, které jsou jako kvalitní základy domu. Bude velký zázrak, pokud v dobrém textu necháte věty, které takové nejsou a budova bude stát.

1. Přepisování a korektury jsou základem každého dobrého textu. Kvalita je v tomto případě přímo úměrná schopnosti text znovu rozebírat a šťourat se v něm.

2. První verze není nikdy dokonalá.

Většina prvních verzí může být zkrácena až o 50 %, aniž by ztratila svoji informační zátěž nebo umělecký záměr autora.

William Zinsser

První verze házíme psům.

Daniela Fischerová

3. Přepisovaní je ladění textu, nikoliv jeho začátkem. Zjednodušení, objasnění, přidávání a měnění pořadí informací.

4. Přečtěte si svůj text nahlas, abyste zjistili jeho celkovou zvukovou podobu a rytmus. Čtení nahlas pomáhá i s dalšími častými nešvary.

5. Mějte nějaké důvěrného, ale kritického přítele, kterému svěříte text k přečtení ještě dříve, než se dostane na veřejnost. Často objeví zbytečné chyby, které autorovi unikly.

6. Přepisování a korektury znamená opakovaně si text číst.

Přečetla jsem si svůj text snad stokrát a některé věty jsem změnila sedmkrát či osmkrát; často významně.

Annie Dillard

TIP na další článek: Když dokončujete knihu…

Dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, že bez revizí se autor nemůže obejít. Už to není ten vášnivý výbuch fantazie jako při prvním nápadu a čirém psaní “co papír unese”. Teď už musíte zapojit hlavu a řemeslo a číst a opravovat a číst a opravovat a číst a…

Děláte to taky tak?

Pojďte tvořit! 4000 účastníků, 9 let praxe a 98% spokojenost vám zaručuje osvědčený a osobitý přístup v úspěšných kurzech tvůrčího psaní (pro veřejnost i v těch online).

5 komentářů

  • Nemyslím si, že by někdo byl se svým výplodem spokojen tak, aby zavrhl jeho další revize a korektury. (Tedy pokud není pod vlivem – nejčastěji – alkoholu.) Dokonce bych řekl, že mazání a přepisování je přirozené. Dělá to více méně každý ve snaze o co nejdokonalejší sdělení. Osobně třeba často přepisuji i e-mailové zprávy tak, aby byly co nejstručnější a nejpochopitelnější. Pravda, asi nikdo nebude psát e-mail 5 hodin s několika korekturami, ale běžně, když si zprávu po sobě čteme, ji upravujeme.

    Rozdíly mezi změnami v praktických, každodenních textech a textech uměleckých bude asi dost rozdílný. Nevím, nikdy jsem nic uměleckého nepsal. Základní myšlenka (a nutkání) bude ale stejné.

    Odpovědět
    • Souhlasím a zároveň musím dodat – najdou se i tací borci, kteří si myslí, že rychle sesmolená povídka už nemůže být lepší, a že zpětné škrtání je blbost. Nicméně to jsme asi úrovni slohových prací na gymnáziu. Díky moc za zajímavý komentář! ;)

  • No..dělám to tak.Čtu a čtu a pořád se mi nelíbí jak je to napsané..a tak pořád měním věty…a takto už to dělám asi dva roky…Jsem cvok?
    Tedy s přestávkami…dělám i jiné věci než je psaní…pokouším se i malovat.. a jinak pracovat..a no prostě…řekla bych,že to chce těch třicet dní…rozhodla jsem se,že prvního září ,jak dcera půjde do školy začnu svých třicet dní a komletně nachystám knížku do tisku…prostě rozhodnuto a bude učiněno..

    Odpovědět
  • To bylo velmi zajímavé..pravda je,že meily a sms musím taky přečíst,třeba několikrát a i opravit a případně očesat,než je odešlu.

    Odpovědět
  • Všechno si po sobě několikrát čtu a opravuji. Někdy to nezvládnu opravit ani za den, protože mi to mozek nebere:) Jindy se probudím a už od rána perlím:) Hezký článek, všechny Vaše články jsou pěkné, díky za ně. Krásný den!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Click to access the login or register cheese Scroll to Top

Základy tvůrčího psaní

Obsáhlý videokurz, do kterého se můžete přihlásit zcela zdarma (platí jen do konce roku 2019).

Než odejdete…

Odebírejte inspirativní newslettery plné skvělých tipů, dárků a exkluzivního obsahu. Dostávejte víc!

Cookie-Man

Tyto stránky používají k vylepšení některých služeb soubory cookies. Jejich prohlížením s tím souhlasíte. Více informací »